Vad att se i Skiathos

Sevärdheter
'Monastery Church on the island of Skiathos.' - Skiathos
'Monastery Church on the island of Skiathos.' george green / Shutterstock

Grekland är känt för dess rika kultur och kulturella element är dominanta till och med på små öar som Skiathos. Sevärdheter värda att besöka skulle kunna delas in till kulturella och naturliga sevärdheter, vilket uttrycker den unika karaktären av ön som kombinerar naturlig skönhet med kultur.

De kulturella sevärdheterna av Skiathos är kyrkor, kloster och andra monument mest från den Bysantinska perioden och framåt såväl som från den Venetianska perioden. De flesta av dem är belägna i Staden Skiathos eller i ytterområdena nära den. I Staden Skiathos, så är det värt att besöka Slottet, Forter Bourtzi, Den Gamla Medeltidsstaden, och huset Papadiamantis.

Monastery Church on the island of Skiathos.
'Monastery Church on the island of Skiathos.' - george green / Shutterstock

Slottet

Det är en hisnande plats på den norra sidan av ön. Det byggdes under tiderna då Skiathos attackerades av viskösa pirater och folket ville skydda sig själva och deras egendom. Livet inuti slottet var svårt på grund av bristen av utrymme. Trots detta, så fortsatte folket av Skiathos att utveckla deras kultur och fortsatte sina traditioner. De byggde kyrkor, kapell och till och med ett moské, ruinerna av vilka kan ses när man besöker slottet.

The old castle of Skiathos island in Greece
'The old castle of Skiathos island in Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Fortet Bourtzi

Fortet är beläget på den lilla halvön som delar in ön till den östra och västra sidan. Det byggdes av två Venetianska bröder som var öns välgörare. Det brukade vara en primärskola och lokalbefolkningen använde den för att kämpa mot Ottomanerna. Nuförtiden så har det blivit ett konstgalleri och det är en friluftsteater bredvid den.

Huset Papadiamantis

Det är huset där den Grekiska författaren växte upp i och dog i. Papadiamantis var en välrespekterad allmän figur av ön som frambar stort till den lokala kulturen genom att främja den genom dess kända noveller, även om han levde ett anspråkslöst liv. Huset drivs som ett museum och är definitivt värt att besöka. Byggnaden är ett monument i sig själv då det är en symbol av öns traditionella arkitektur.

Traditional streets and houses at Skiathos island in Greece. Specific house used to belong to Papadiamantis famous Greek writer.
'Traditional streets and houses at Skiathos island in Greece. Specific house used to belong to Papadiamantis famous Greek writer.' - Panos Karas / Shutterstock

Den Gamla Medeltidsstaden

Om du vill spendera en kväll gåendes runt ön, besök den Gamla Staden med dess smala, grusiga gator. Du kommer att se några av de kvarstående traditionella slotten, med den typiska arkitekturen som är en blandning av öarnas arkitektur och Mount Pelion byarna.

the old part of town in island Skiathos in Greece
'the old part of town in island Skiathos in Greece' - imagIN.gr photography / Shutterstock

Kloster

Om du vill att dina semesterdagar ska en mer spirituell och religiös upplevelse, besök då öns kloster. De är starkt anslutna med historian av Skiathos och lokalbefolkningens populära trosföreställningar och fester.

Klostret av Bebådelsen av Jungfru Maria - Evangelistria

Det är beläget nordöst om ön, i regionen Agalianou. Det är det enda aktiva klostret. Inuti klostret så finns det ett museum av musikaliska instrument.

Panagia Evangelistria monastery at Skiathos island in Greece
'Panagia Evangelistria monastery at Skiathos island in Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Klostret av Intågandet av Jungfru Maria - Panagia Kounistra

Det är i den västra sidan av ön och legenden har sagt att en munk hittade ikonen av Jungfru Maria hängandes från ett träd och detta är varför som namnet "kounistra" (gungandes) härledde. Ett tips när man besöker kloster: I ordning till att tillträda sevärdheterna av klostren så behövs en anständig klädsel. Kvinnor borde bära långa tröjor och män långa byxor.

Naturliga Sevärdheter

på ön så kommer du att hitta Havsgrottorna, nära Lalaria, och insjön Strofilia, nära stranden Koukounaries, som är unika naturliga sevärdheter. De små holmarna runt Skiathos, såsom Tsougrias, är också strålande.

Havsgrottor - Lalaria

Det finns två grottor nära stranden Lalaria, Skotini (Mörk) Grottan och Galazia (Blå) grottan. Den mörka grottan är en väldigt smal och låg grotta som kan tillträdas endast med små båtar.

Greece, rockhole on Lalaria beach in Skiathos
'Greece, rockhole on Lalaria beach in Skiathos' - fritz16 / Shutterstock

Lalaria

Det är en stenig, undangömd strand på den nördöstra kusten som tillträdes endast med båt. Nästan alla besökare av Skiathos har en bild från Lalaria på grund av sublimiteten och strandens vilda skönhet.

Beautiful Lalaria beach
'Beautiful Lalaria beach' - PhotoSkech / Shutterstock

Insjön Strofilia

Det är en skyddad våtmark med rik fauna och flora. Det är ganska sällsynt att hitta våtländer på Grekiska öar, och är kännetecknande för Skiathos speciella geografi.

Tsougrias

Mitt emot ön Skiathos så finns det en grupp av småöar med Tsougrias som är den mest besökta av dem. Alla dessa småöar är obebodda men på Tsougrias så finns det små snackbarer på båda sidor av ön som säljer mackor och uppfriskande drycker. Dagliga tourer drivs från Staden Skiathos och de flesta besökarna föredrar dessa öar för en trevlig simning i de turkosa vattnen och den lugna atmosfären. Om du besöker Tsougrias med egen båt var försiktig med klipporna nära kusten, då de inte är synliga när vattnet är tufft.

Agios Floros chapel at Tsougria island near Skiathos in Greece
'Agios Floros chapel at Tsougria island near Skiathos in Greece' - Panos Karas / Shutterstock