Klimat och väder i Skiathos

Väder
'Skiathos island, Greece' - Skiathos
'Skiathos island, Greece' PhotoStock10 / Shutterstock

Om du planerar att besöka Skiathos för semester, så behöver du inte oroa dig över vilken tid på året som du ska besöka ön eftersom att det är jämlikt vackert hela året runt.

Du skulle förmodligen tänka att alla Grekiska öar är som Cykladerna, väldigt varma och torra. Besök Skiathos och du kommer att se att det inte är fallet för varje ö i Grekland!

Skiathos är beläget nordväst om det Egeiska Havet, väldigt nära till berget Pelion, därför påverkar dess klimat och väder ganska mycket av regionens bergsklimat.

På sommaren, så är medelsnittstemperaturen runt 30 grader under dagen, men den kan lätt nå höjder som 37 grader i den hetaste perioden, från mitten av juli till mitten av augusti. Hursomhelst, ön är full av träd som gör extrem hetta uthärdligt. Under sommarmånaderna, så är det ofta en uppfriskande vind som också skapar en kylande atmosfär och gör din vistelse till och med mer angenäm. På natten så kan du komma att behöva en extra tröja eller jacka, då vinden ibland är ganska kylig. Ett speciellt kännetecken på sommaren är de starka vindarna, så kallat Meltemi. Dessa är typiska för de Egeiska och du kommer att behöva överväga detta när det kommer till kläder och båttrippar, särskilt om du besöker ön i juli och augusti. Om du tycker om att solbada och vill ha en fin Medelhavssolbränna, så är det rätt tid för dig att besöka Skiathos, på sommaren.

Om du föredrar att besöka ön under våren, så hittar du dig själv bli förvånad över de vackra färgerna på blommorna i fälten, blommorna på träden och de goda dofterna. Vår i Skiathos kommer att få dig att ändra dig om den stereotypa bilden av de kala Grekiska öarna. Vädret är nästan lika vackert som på sommaren med genomsnittlig temperatur på runt 17-20 grader under dagtid. Även om temperaturen är tillräckligt hög för att njuta av solen utan att bränna sig, så är vattnet fortfarande ganska kallt att bada i, i motsats till den idealiska temperaturen i havet i början av hösten, särskilt i september. Icke desto mindre, från oktober så ändras vädret gradvis och det blir en signifikant minskning i temperaturen, den ligger då på mellan 17 till 20 grader, medans medelsnittstemperaturen ligger på 25 grader i September. Vattnet blir också kallare och havet mycket råare.

När det gäller nederbörd på ön, så kan du uppleva lätta eller tunga skurar från juni-augusti från tid till tid, och mer sällan stormar, även om de inte varar länge innan solen skiner igen. Från mars till maj så kan vädret vara regnigt då och då. Den tyngsta nederbörden sker från oktober och varar under hela vintern, och når 101-200 mm.

Vintern på ön är en annan historia. Den är mycket tystare och fridfull. Klimatet är milt, men vädret kan vara skiftande och starka stormar kan träffa ön. Det har varit år med lätta snöfall, speciellt i januari och februari, vilket gjort landskapet ännu mer pittoreskt.